הפרעת קשב וריכוז (ADHD / ADD)

מחקרים פורצי דרך בתחום מדעי המוח מהעשור האחרון מגלים לנו, כי אימון מוחי מביא להחלמה חלקית או אף מלאה מהתסמינים של הפרעת קשב וריכוז ADD / ADHD. טונים בינוראלים בתדירות SMR נמצאו כטיפול תומך יעיל. ניתן לשפר את התפקוד היומיומי באופן משמעותי, אצל ילדים ומבוגרים כאחד, באמצעות תרגול טכניקות פשוטות באופן יומיומי. קראו עוד מטה:

הפרעת קשב ADHD אצל ילדים, טיפול טבעי בהפרעת קשב וריכוז

מהי הפרעת קשב וריכוז (ADHD)?

הפרעת קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder) היא מצב נוירולוגי-התפתחותי אשר עובר בתורשה ב-80% מהמקרים, מתפתח בילדות ובדרך כלל ממשיך גם לבגרות. ההפרעה מאופיינת בקשיים בתפקודים ניהוליים כמו ריכוז, ארגון, תכנון, ויסות רגשי, והתמדה לאורך זמן.

אצל ילדים ומבוגרים עם ADHD, המוח מתפקד אחרת. לא בצורה "פחות טובה", אלא שונה: מהירה יותר, "קופצנית" יותר, ולעיתים קרובות ישנה תגובתיות לא מווסתת לגירויים פנימיים וחיצוניים.

מידע נוסף בנושא:

תסמינים עיקריים של ADHD

התסמינים משתנים בין אדם לאדם, אך בדרך כלל נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:

  • קשיי קשב: מוסחות בקלות, קושי להתמיד במשימה, שכחנות, חוסר ארגון, טעויות של חוסר תשומת לב.

  • אימפולסיביות: קושי בדחיית סיפוקים, נטייה לפעול לפני שחושבים, קושי לחכות בתור, קטיעה של דברי אחרים.

  • היפראקטיביות (במקרים מסוימים): צורך בתנועה מתמדת, קושי להישאר בישיבה לאורך זמן, תזזיתיות.

הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים טיפול טבעי

מה קורה במוחנו?

הפרעת קשב וריכוז נובעת בראש ובראשונה מחוסר איזון בכימיה של המוח, ובפרט רמות נמוכות של נוירוטרנסמיטרים (מעבירים עצביים) במרווח הסינפטי. מדובר בעיקר במחסור בנוירוטרנסמיטרים דופמין ונוראדרנלין (נוראפינפרין); אלה אחראים על העברת מידע בין תאי עצב ועל ויסות תפקודים כמו ריכוז, מוטיבציה, ויסות רגשי, למידה וזיכרון.

בשל המחסור בנוירוטרנסמיטורים, המסר העצבי לא מתקבל במלוא עוצמתו אצל הנוירון הבא.

זו לא בעיה התנהגותית, אלא קוגניטיבית (ביולוגית)

ADHD אינה "בעיה התנהגותית" או "חולשה באופי", אלא הבדל נוירוביולוגי אמיתי. לפי הגישה הטבעית לטיפול בהפרעת קשב וריכוז [1], הבדל ביולוגי זה הינו מדיד ובר טיפול. אם אדם כלשהו רואה מטושטש, הרי ודאי שהוא זקוק למשקפיים. כך גם אדם עם ADHD זקוק להתאמה ביולוגית, רגשית והתנהגותית על מנת שיוכל לפעול בצורה מיטבית.

מהו טיפול טבעי בהפרעת קשב וריכוז?

הגישה הטבעית לטיפול בהפרעת קשב וריכוז כוללת:

  • אימון מוחי

    תרגילים קוגניטיביים אשר מגבירים את נפחו של המוח, ובמיוחד את גודלה של האונה הקדמית, וכן מגבירים את עוצמת התקשורת בין שתי ההמיספרות.

  • הדרכה רגשית-התנהגותית

    • עבור הילד, באמצעות ההורים. חלק חשוב ביותר בטיפול בילד כולל הדרכה לסביבתו הקרובה. על סביבתו הקרובה להבין את התנהגותו, לקבל הדרכה אודות מהן תגובות הולמות ומתאימות (של ההורים, המורים) לסיטואציות היומיומיות השונות. להבין שהילד אינו "עצלן", "חצוף" או "לא משתדל מספיק", אלא פועל מתוך קושי אמיתי בשל שוני במבנה המוח.

    • במקביל לאימון המוחי, חשוב לעבוד על חיזוק הביטחון העצמי של הילד, וויסות רגשי, בניית הרגלים ויצירת שגרה מותאמת. ילדים ומבוגרים עם ADHD לא רק מתמודדים עם מוח שפועל באופן שונה – אלא גם עם תחושת כישלון, אשמה וביקורת עצמית שנבנית לאיטה במשך שנים. ילדים עם ADHD הם פעמים רבות יצירתיים, מהירי חשיבה, רגישים ובעלי אינטואיציה חזקה. כאשר הם מקבלים את התמיכה הנכונה, הם פורחים.

ואם הילד לוקח תרופה לטיפול בתסמיני הפרעת קשב וריכוז ADHD?

הגישה הטבעית יכולה להתווסף לטיפול תרופתי קיים. הטיפול התרופתי מביא להקלה של הסימפטומים (אצל חלק מהנוטלים) באופן זמני בלבד. כאשר מפסיקים לקחת את התרופה, התסמינים חוזרים. בנוסף, לכל תרופה ישנן תופעות לוואי פיזיולוגיות ונפשיות.

בעזרתו של התרגול המוחי היומיומי לפי הגישה הטבעית לטיפול ב-ADHD, המוח מתפתח וגדל נפחו באזורים החסרים וכמות הנוירוטרנסמיטרים במרווחים הסינפטיים גדלה – ולכן התסמינים של ההפרעה הנוירו-התפתחותית מתפוגגים לאיטם, והשינוי הזה הוא קבוע.

המחקר מגלה כי לאחר אימון מוחי יומיומי במהלך כמה חודשים, אצל רבים מהילדים אין עוד צורך בטיפול התרופתי.

לפרטים נוספים אודות התהליך, אנא צרו קשר:


    אני מאשר/ת שיתקשרו אליי חזרה

    אני מאשר/ת קבלת הודעות ו/או מידע אודות השירות

    הערות

    [1] אימון מוחי בגישתם של חוקרי מוח פורצי דרך בתחום, ביניהם נורה וולקוב, ראש ה-NIDA (הרשות למניעת שימוש בסמים בארה"ב); Zametkin; Bush; Rubia; Castellanos.