מיכל הררי / מאמנת קוגניטיבית התנהגותית וחוקרת מקור התודעה
  • ראשי
  • בלוג
  • מידע
    • מטא קוגניציה
    • יישום קוגניטיבי התנהגותי
    • עלויות
    • שאלות נפוצות
  • אודות
  • יצירת קשר
  • ראשי
  • בלוג
  • מידע
    • מטא קוגניציה
    • יישום קוגניטיבי התנהגותי
    • עלויות
    • שאלות נפוצות
  • אודות
  • יצירת קשר
מיכל הררי / מאמנת קוגניטיבית התנהגותית וחוקרת מקור התודעה
  • ראשי
  • בלוג
  • מידע
    • מטא קוגניציה
    • יישום קוגניטיבי התנהגותי
    • עלויות
    • שאלות נפוצות
  • אודות
  • יצירת קשר
  • ראשי
  • בלוג
  • מידע
    • מטא קוגניציה
    • יישום קוגניטיבי התנהגותי
    • עלויות
    • שאלות נפוצות
  • אודות
  • יצירת קשר
ראשי » הישרדות » על חירותו האחרונה של האדם, ועל פשרו של הסבל

על חירותו האחרונה של האדם, ועל פשרו של הסבל

מיכל הררי יוני 6, 2020 13:27 אין תגובות

אילו חירויות נותרות בידינו כאשר נלקח מאתנו הכל? ומה בכל זאת ביכולתנו לעשות כאשר אנו חשים שאין לנו כל שליטה בסיטואציה הנתונה? על החירות האחרונה שנותרה בידי האדם, ועל היכולת למצוא משמעות בתוך קיום בלתי נסבל.

"פשר הסבל"

בספרו החכם והנוגע ללב, "האדם מחפש משמעות / מבוא ללוגותרפיה", כותב ויקטור פראנקל:

"כל אימת שאדם עומד לפני מצב ללא מנוס, כל אימת שאדם ניצב מול גורל שאין לשנותו, למשל לפני חולי חשוך מרפא, כגון מחלת סרטן שאינה ניתנת לניתוח, אותה שעה ניתנת לו הזדמנות אחרונה להגשים את הנעלה בערכים, לקיים את הפשר העמוק ביותר, את פשר הסבל. שכן הדבר החשוב מכל הוא, איזו עמדה אנו נוקטים כלפי הסבל, כיצד אנו מקבלים ייסורים."

(האדם מחפש משמעות / מבוא ללוגותרפיה, עמוד 136, הוצאת דביר 1970)

אני ממליצה בחום לקרוא את ספרו הנפלא של ויקטור פראנקל, "האדם מחפש משמעות". לדידו של פראנקל, ניצול מחנה הריכוז אושוויץ ופסיכיאטר ונוירולוג טרם השואה, יכולה הייתה נפשו להתמודד עם תלאות הזוועות שחווה תוך עצירת ההידרדרות אל תהום הייאוש רק בזכות העובדה שהיה לו משהו לחיות עבורו. משמעות ששווה הייתה בעיניו את כל הסבל – השלמה ושחזור של כתב היד של ספרו "הרופא והנפש" שאבד לו באושוויץ. שהותו במחנה ההשמדה אושוויץ העניקה לו תובנות רבות, אותן הוסיף לשיטת הטיפול אקזיסטנציאליסטית-הומנית אותה פיתח לפני הגיעו למחנות, ולה קרא בשם "לוגותרפיה".

המילה "לוגוס" פירושה ביוונית "פשר", "משמעות". שיטת הטיפול שפיתח פראנקל, הלוגותרפיה, מבקשת לטפל בנפשו הפצועה של האדם באמצעות מציאת המשמעות האמתית לחייו, מציאת הפשר האישי שעבורו לסבלו תהיה משמעות ועל כן יישאנו בכבוד. הוא מדגיש את חשיבותה של האחריות שעל האדם לקחת על התנהלותו בעולם, כאשר אותה אחריות תובילו למשמעות הסובייקטיבית, הייחודית, לחייו. לפי פראנקל, אותה משמעות היא זו שמעניקה טעם אמתי לחייו של האדם, ומעניקה לו את האומץ, את הסיבולת, להתמודד עם כל סבל אשר ייקרה בדרכו.

ניהיליזם מודרני

האדם החי בעידן המודרני הפך קהה, ניהיליסט, וכתוצאה מכך איבד את תחושת התכלית המהותית כל כך להתפתחותה של נפש בריאה. את המשמעות האישית אצל האדם המודרני החליפו ריק קיומי, שעמום, אדישות וקהות הנפש, ובעקבותיהם לא איחרו לבוא תחושות שליליות מאפיינות – דיכאון, נוירוזות, אגרסיביות, התמכרויות למיניהן. פראנקל טוען כי בעקבות התרחקותו של האדם מן הטבע, ומן המסורות העתיקות שהנחו את התנהלות האדם בעבר, איבד זה את ערכיו ואת דעותיו, וכיוון שאין לו כל הדרכה אינו יודע עוד כיצד עליו להתנהל בעולם, ואינו בטוח מה עליו לעשות בכל סיטואציה. אף טען פראנקל כי משום שאיבד את דרכו האישית, לא ירחק היום בו יידרדר האדם לכדי קונפורמיזם טהור, וישתרך אחר העדר ואחר הטוטליטריזם. הפתרון הינו מציאת הסיבה האישית שתעניק תכלית לחייו של האדם, תעניק תכלית לסבלו, ותאפשר לו לפעול בכל רגע על פי מצפונו וערכיו, ולזכור כי יש לו אחריות בפני מישהו, או משהו, אף אם נגזל ממנו כל עולמו.

פראנקל מצטט בספרו רבות את ניטשה, באומרו:

"מי שיש לו איזה למה שלמענו יחיה, יוכל לשאת כמעט כל איך."

בין אם יהיה ה"למה" הזה אהבה לילד או לבן/בת הזוג, הגשמת יכולתו הייחודית כאמן או מדען, אמונה עזה באלוהים או אחר; הסיבה שמעניקה לאדם את התעצומות הנפשיות לעמוד בפני סבל גדול, ולהבין כי סבל זה איננו לחינם, יש לו משמעות, והמשמעות הינה לשאת אותו בגאון כדי להתייחד לבסוף עם האהוב, כדי להגשים את יצירת האמנות או את הכתב המדעי, כדי ללמוד שיעור ביקום. יש לו לאדם אחריות בפני משהו, או בפני מישהו:

"הדגשה זו של קבלת עול אחריות באה לידי ביטוי בציווי הקטגורי של הלוגותרפיה האומר: "חיה כאילו חיית חייך בפעם השניה וכאילו קלקלת מעשיך בפעם הראשונה, כשם שאתה עומד לקלקל עכשיו!"

(האדם מחפש משמעות / מבוא ללוגותרפיה, עמוד 132, הוצאת דביר 1970)

וגם:

"הלוגותרפיה מבקשת להקנות לחולה את מלוא תודעת אחריותו; לכן צריך שתניח בידו את הברירה לקבוע, על מה, בפני מה ובפני מי הוא רואה את עצמו אחראי."

(האדם מחפש משמעות / מבוא ללוגותרפיה, עמוד 133, הוצאת דביר 1970)

חירותו האחרונה של האדם

ויקטור פראנקל ואסכולת הפילוסופיה הסטואית חולקים כמה רעיונות פילוסופיים דומים. אחד הרעיונות נוגע ליכולת שליטתו של האדם בעולם. לפי הסטואים, אל לנו להתמקד בדברים שאין לנו עליהם שליטה. עלינו להתמקד בדרך שבה אנו מתנהלים בתוך הסיטואציה, באופן שליטתנו בעצמנו, ולא בסביבתנו. עלינו לשאול את עצמנו: האם יש לי שליטה בדבר שלילי זה? אם יש לי שליטה, עליי לנסות ולשנות את הדבר. אם אין לי שליטה, עליי להפסיק לנסות ולשנות את הדבר. עליי לקבלו כפי שהוא, ולהתמקד בדברים שיש לי עליהם שליטה, כמו דרך ההתנהלות שלי אל מול הדבר. גם לפי פראנקל, חירותו האחרונה של האדם הינה בחירתו כיצד יתנהל בסיטואציה, קשה ככל שתהיה. על פי פראנקל, ניתן לגזול ממנו, מן האדם, כל דבר אשר לו – אהוביו, רכושו, יכולת תנועתו במרחב, פרטיותו – אך לא ניתן לגזול ממנו את יכולתו להתנהל לפי רצונו ולפי ערכיו תחת הנסיבות. לאדם יתכן ולא קיימת החירות לשנות את הבעיה בה הוא נתקל, אך קיימת לו החירות לשנות את יחסו לבעיה. כלומר, לא המצב הנתון הוא שיקבע מי אני, אלא אני אקבע, השליטה היא בידיי, ויש באפשרותי לנהוג על פי ערכיי.

הצילי אותי אימא / Madali

האם אשא את סבלי בכבוד

פראנקל כותב על נושא החירות האישית רבות בספרו, ונותן דוגמאות רבות אודות אסירים אשר בחרו לשאת את יגונם בכבוד, לעומת אסירים אחרים אשר נפשם לא עמדה בתלאות, ונרמסה תחת עול המגף הנאצי; נכנעו הם לייאוש. כמובן שלא נוכל להאשימם, שכן לא נוכל לדעת מה היינו אנו עושים אילו אנו בנעליהם. כיצד היינו מגיבים במצב איום שכזה? במצבים בהם הסביבה מאלצת את האדם לעמוד בפני הרצון הקמאי ביותר – הישרדות – לא ניתן לשפוט את האחר. נוכל להתבונן וללמוד, לחזק את ערכינו ודעותינו, לקוות כי נפשנו תוכל לנו אם נעמוד אנו תחת המבחן הנורא מכל. יתכן ואנו עצמנו לא עומדים בפני מבחנים איומים שכאלה בחיי היום-יום; אך אנו יכולים לעמוד בפני מבחנים קטנים יותר בחומרתם, שאף הם מייצרים אצלנו תחושה של חוסר שליטה בעולם, ומעוררים בכך את תסכולנו. חירותינו האחרונה, הבחירה שלנו לעמוד איתן אל מול הקושי, להוות דוגמה כדמות אנושית אמיצה היכולה לתסכול, את האפשרות "למות בכבוד" – חירות זו אין לאיש היכולת לגזול מאתנו. מבין כל האפשרויות הקיימות ועומדות בפנינו, בידנו נמצאת הבחירה כיצד נתנהג.

היו בריאים ומחוזקים,

מיכל הררי

אימון קוגניטיבי התנהגותי לריפוי נפשי וגופני / מאסטר NLP ודמיון מודרך / חוקרת מקור התודעה

צרו איתי קשר / קראו אודותיי

רוצה לקבל עדכון כאשר אני מעלה פוסט חדש? הירשם/י לעדכוני הבלוג:

* שדה חובה
הפילוסופיה הסטואית השואה ויקטור פראנקל

מיכל הררי |להציג את כל הפוסטים של מיכל הררי

היי, מה נשמע? :) אני מיכל הררי, מאמנת קוגניטיבית התנהגותית, מאסטר NLP ודמיון מודרך. חוקרת מקור התודעה, תכונת הנוירופלסטיות של המוח, אפיגנטיקה, תכונת ההולוגרפיה של המוח ושל היקום ועוד כמה נושאים שזורים.

כמאמנת אני מסייעת לאנשים שאינם מאמינים בעצמם לפתח אומץ וחמלה עצמית, להפסיק לפחד ולהעז לחיות את החיים במלואם.
אני עובדת באמצעות שיטה אינטגרטיבית ממוקדת מוח-נפש-רוח, השמה דגש על אחריותו של האדם לגורלו ולהתפתחותו האישית.

תחומי עניין: פילוסופיה אקזיסטנציאלית, ביופיזיקה, מוזיקה, אמנות.

קראו עוד בדף אודות >

פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

איך מרפאים גוף ונפש?

קהילת מטא קוגניציה

ביקום המדהים בו אנו חיים, ישנן דרכים רבות המביאות לכדי ריפוי גוף ונפש. כל אחד מאיתנו הוא נקודת ראות אחרת של היקום, ולכן לכל אחד מאיתנו מתאימה טכניקה אחרת. טכניקה אשר באמצעותה באפשרותנו לשנות את המסר החשמלי המועבר לתאי גופנו. אלו בתורם יפיקו כימיקלים טובים יותר. בגופנו יחל תהליך אפיגנטי מופלא של ריפוי, ולאט לאט נחוש כי אנו מרגישים טוב יותר – נפשית וגופנית כאחד.

מעוניינ/ת להתחיל בתהליך? צור/י איתי קשר ואשמח לעזור:

    מנטרות

    עלינו לסלול את דרכנו בעצמנו באמצעות אימון מוחי נחוש

    הדרך היחידה להתפתחות וצמיחה הינה אימוצם של הרגלים חדשים, חיוביים ומיטיבים. סגלו לעצמכם מנהג מעצים – שינון מנטרות לאהבה עצמית, קבלה עצמית, יציבות נפשית, ביטחון וצמיחה:

    מנטרות להתפתחות וצמיחה >
    שווה ציטוט

    אומץ מאפשר אפשרויות בחירה

    "אפשר ליטול מן האדם את הכל חוץ מדבר אחד: את האחרונה שבחירויות אנוש – לבחור את עמדתו במערכת נסיבות מסוימות, לבוֹר את דרכו".

    ~ ויקטור פראנקל / האדם מחפש משמעות

    נכתב לאחרונה
    חדר התודעה: מי מדבר עכשיו במיקרופון?
    ביופיזיקה

    חדר התודעה: מי מדבר עכשיו במיקרופון?

    פרופ' סטיבן פינקר בראיון לפרופ' מיצ'יו קאקו: "התודעה היא כמו סופה שמשתוללת במוח… התחושה האינטואיטיבית שיש 'אני' מנהל שיושב בחדר

    כך נאהב את עצמנו קצת יותר: עלינו לפרום את הקשר בין טריגר לתגובה
    אוטומטיזם

    כך נאהב את עצמנו קצת יותר: עלינו לפרום את הקשר בין טריגר לתגובה

    קונפליקטים ותסכולים מהווים הזדמנויות נפלאות לצמיחה רגש שלילי מיוצר על ידי מחשבה שלילית. מחשבה שלילית מיוצרת על ידי פרשנות שלילית

    מנטרה: התנהגותו של אדם אחר תמיד נובעת ממנו עצמו, ולעולם אינה נגרמת בגללי
    מנטרות

    מנטרה: התנהגותו של אדם אחר תמיד נובעת ממנו עצמו, ולעולם אינה נגרמת בגללי

    "אדם שמתנהג אליי באופן שלילי נמצא במצוקה נפשית, ומשליך אותה עליי. התנהגותו של אדם אחר תמיד נובעת ממנו עצמו, ולעולם

    מנטרה: אני זה שמחליט מי אני, ואני עושה זאת בכל רגע ורגע
    מנטרות

    מנטרה: אני זה שמחליט מי אני, ואני עושה זאת בכל רגע ורגע

    "התנאים הסביבתיים לא מעצבים עוד את האופי שלי. היום אני זה שמחליט מי אני, ואני מחליט זאת בכל רגע ורגע."

    בין הרצון להיטמע לבין הרצון לבלוט
    אגו

    בין הרצון להיטמע לבין הרצון לבלוט

    עוד מילדותו המוקדמת מבקש האדם להיות בעל ייחודיות: להיות מובחן מאחרים, לבלוט מעל ההמון, לרחף מעל הגוש האחיד, ככדור האדום

    עדכונים
    בקרוב נפתחת קבוצה חדשה בקהילת מטא קוגניציה! בואו לשנות את תפיסת עולמכם >
    נצלו את חולשתו של תת המודע לטובתכם >
    כאשר אנו מתייחסים לאדם כפי שהוא,
    אנו הופכים אותו לגרוע יותר >
    על חירותו האחרונה של האדם,
    ועל פשרו של הסבל >
    . . . . . . . . .
    רגע של נחת

    "Don't Be Scared, It's All A Show"

    הקשיבו לאלן ווטס, פילוסוף מוערך אשר הצליח לשלב את תורת הזן בתרבות המערב של שנות ה-50-60.

    https://youtu.be/fcPWU59Luoc
    ביקורת עצמית

    חשוב לי מאוד להציג באתר זה מידע עדכני ומהימן. אם מצאת דבר מה שנדמה לך כטעות ויש לך רגע של פנאי, אשמח אם תשלח/י לי את מהות הטעות. למעשה, את/ה תעשה/י לי טובה גדולה. תודה ורק בריאות, מיכל.

    אודות

    מיכל הררי, מאמנת קוגניטיבית התנהגותית, מאסטר NLP ודמיון מודרך. חוקרת יקום, מוח, נפש ורוח. עוסקת בשינוי תפיסת עולמם של אנשים לטובת ריפוי נפשי וגופני. עוד עליי >

    יצירת קשר

    בין השעות 09:00-15:00 בימים א'-ה' בטלפון: 052-5763555 (אם אין מענה אנא שלחו וואצאפ / סמס), או 24/7 באמצעות הטופס הזה >

    כל הזכויות שמורות למיכל הררי, 2020.
    אימון קוגניטיבי התנהגותי / מקור התודעה / מאסטר NLP ודמיון מודרך / אימון nlp בפרדס חנה כרכור.
    גלילה לראש העמוד
    דילוג לתוכן
    פתח סרגל נגישות

    כלי נגישות

    • הגדל טקסט
    • הקטן טקסט
    • גווני אפור
    • ניגודיות גבוהה
    • ניגודיות הפוכה
    • רקע בהיר
    • הדגשת קישורים
    • פונט קריא
    • איפוס