בשנת פורסם מחקר מרתק שנערך על ידי החוקר השווייצרי קלאוס ודקינד (Wedekind) ובחן:
כיצד ריח הגוף משפיע על בחירת בני זוג? במיוחד ביחס למערכת החיסונית.
ההשערה המרכזית הייתה שנשים נמשכות לריח של גברים עם מערכת חיסונית שונה משלהן, מה שעשוי להוביל לצאצאים בעלי עמידות גבוהה יותר למחלות.
החוקרים ניסו להבין איך ריח הגוף שלנו משפיע על המשיכה לבני זוג. זה קרה בשווייץ, ובמחקר השתתפו גברים ונשים צעירים. הגברים קיבלו חולצות טריקו לבנות והתבקשו ללבוש אותן במשך שני לילות רצופים. הם לא יכלו להשתמש בדאודורנטים, בושם או אפילו סבון עם ריח. הרעיון היה לשמור את ריח הגוף הטבעי ביותר שלהם.
אחרי שהם לבשו את החולצות, נתנו לנשים להריח אותן ולדרג –
איזה ריח נראה להן הכי נעים, מושך או פשוט מעניין. ומסתבר שהנשים אכן נטו להימשך לריח של גברים עם מערכת חיסון שונה משלהן. הגוף שלהן זיהה בדרך כלשהי ש"השוני הזה יכול לעזור ליצור ילדים בריאים יותר עם מערכת חיסון חזקה יותר".
אבל יש טוויסט בעלילה… אצל נשים שלקחו גלולות למניעת הריון, ההעדפות התהפכו.
הן דווקא נמשכו יותר לריח של גברים עם מערכת חיסון דומה לשלהן! החוקרים חשבו שזה בגלל שהגלולות "מדמות" מצב הריון, אז הגוף מחפש קרבה למשפחה תומכת.
המסקנות מהמחקר על ריח הגוף הן לא רק מעניינות, אלא גם פותחות צוהר להבנה עמוקה יותר של האופן שבו הביולוגיה והאבולוציה שלנו משפיעות על בחירות זוגיות.
ריח הגוף ככלי ביולוגי לבחירת בן זוג מתאים
אחת המסקנות המרכזיות של המחקר היא שריח הגוף משמש אותנו כאות טבעי לבחירת בני זוג שיתאימו לנו מבחינה גנטית. ההעדפה של נשים לריח של גברים עם מערכת MHC שונה (המערכת שמעורבת בזיהוי פתוגנים בגוף) נחשבת למנגנון אבולוציוני. מנגנון זה נועד להבטיח שהצאצאים יקבלו מגוון גנטי רחב יותר במערכת החיסונית שלהם, מה שמגדיל את הסיכוי שלהם לשרוד ולהתמודד עם מחלות.
גלולות למניעת הריון משנות את התפיסה הטבעית
הגלולות משפיעות על ההורמונים בגוף, וכך הן משנות את ההעדפות הטבעיות של נשים. הגוף "חושב" שהוא במצב של הריון, ולכן הוא נוטה להעדיף גברים עם MHC דומה, אולי מתוך דחף להישאר קרוב למי שמזכיר "משפחה" (תחושת ביטחון). אבל זה מעורר שאלות מעניינות:
מה קורה אם אישה מתחילה מערכת יחסים כשהיא על גלולות, ואז מפסיקה? האם היא פתאום מרגישה פחות משיכה לבן הזוג?
ההשפעה של ביולוגיה על רגשות ותשוקה
המחקר מראה שאפילו משהו כל כך "בלתי נראה" כמו ריח יכול להיות גורם משמעותי במשיכה רומנטית. מה שזה אומר עלינו, זה שהמשיכה היא לא רק עניין של בחירה מודעת. יש כאן הרבה תהליכים תת-הכרתיים שמושפעים מביולוגיה.
האתגר בזוגיות ובחירת בני זוג בעולם מודרני
בעולם שלנו, שבו ריח הגוף מוסתר על ידי בושם, דאודורנט וכביסה עם מרכך ריחני, אולי אנחנו לא נותנים לתחושות הטבעיות שלנו להוביל אותנו. יש מי שטוענים שזה יכול להוביל לבחירות פחות "מותאמות" מבחינה ביולוגית, ואולי זו אחת הסיבות לחלק מהקשיים בזוגיות בטווח הארוך.
חשיבות החיבור בין ביולוגיה לתרבות
אנחנו לא רק יצורים ביולוגיים – יש לנו גם תרבות שמעצבת את הבחירות שלנו. למשל, מראה חיצוני, אינטליגנציה, ערכים. אבל ריח הגוף מזכיר לנו שהביולוגיה תמיד ברקע, גם אם אנחנו לא מודעים לכך.
שאלות לעתיד – שימושים ברפואה ופסיכולוגיה
המחקר מעלה שאלות מעניינות לעתיד. האם אפשר להשתמש במידע הזה כדי לסייע בבחירת בני זוג? או אולי בתחום הפוריות, למשל להתאים טיפולי פוריות לשוני גנטי שיכול להועיל לצאצאים? בנוסף, הוא מדגיש כמה חשובה הכימיה הטבעית בין בני אדם – זו שקשורה למוח, הורמונים, ואפילו לריח.
מהלך המחקר:
- גיוס משתתפים: 44 גברים ו-49 נשים, כולם סטודנטים מאוניברסיטת ברן בשווייץ.
- איסוף ריח גוף: הגברים התבקשו ללבוש חולצת טריקו לבנה למשך שני לילות רצופים, ללא שימוש בדאודורנטים, בשמים או סבונים ריחניים, כדי לשמור על ריח הגוף הטבעי.
- הערכת הריח: לאחר מכן, הנשים התבקשו להריח את החולצות ולדרג את נעימות הריח, עוצמתו והמשיכה אליו, בזמן שהן נמצאות בשלב הפוריות הגבוה ביותר במחזור החודשי שלהן.
ממצאים מרכזיים:
- העדפת שונות גנטית: הנשים נטו להעדיף את ריח החולצות של גברים שהיו שונים מהן במערכת ה-MHC (Major Histocompatibility Complex), קבוצה של גנים הקשורים למערכת החיסון. ממצא זה מצביע על כך שהמשיכה לריח עשויה להיות מנגנון אבולוציוני לבחירת בני זוג עם שונות גנטית, מה שמגביר את החוסן החיסוני של הצאצאים.
- השפעת גלולות למניעת הריון: נשים שהשתמשו בגלולות למניעת הריון הראו העדפה הפוכה! כלומר, נטו להעדיף ריח של גברים עם מערכת MHC דומה לשלהן. החוקרים הציעו שגלולות עשויות להשפיע על העדפות הריח, אולי בשל הדמיה של מצב הריון בגוף.
המחקר מצביע על כך שריח הגוף משמש כאות ביולוגי בבחירת בני זוג, ומדגיש את החשיבות של שונות גנטית במערכת החיסון בהקשר זה. בנוסף, הוא מעלה שאלות לגבי השפעת אמצעי מניעה הורמונליים על העדפות טבעיות בבחירת בני זוג.
מקורות:
- Wedekind, C., Seebeck, T., Bettens, F., & Paepke, A. J. (1995). MHC-dependent mate preferences in humans. Proceedings of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 260(1359), 245-249.
- כתבה באתר BEOK: "האף יודע? הקשר בין משיכה מינית לריח"