המחשבות שלנו מתייצבות לתפקיד המרכזי
כשאנחנו מרגישים מיחוש כלשהו בגופנו רבים מאתנו רגילים ללכת לרופא הרלוונטי לאותו המיחוש. ברוב המקרים, פשוט הולכים לרופא המשפחה. חלק מאתנו הולכים לנתורופת או לרופא אלטרנטיבי מסוג אחר כדי להקל על המיחושים הפיזיים. חלק מאתנו (גם אני) הולכים להומאופת/ית, כי אנחנו מאמינים, אמונה מבוססת מדע, שהמיחושים נגרמים כתוצאה ממקור עמוק יותר – מקור רגשי.
עוד חלק מאתנו מאמין, אמונה מבוססת מדע, כי המקור הרגשי הוא לא הראשון בשרשרת ההפעלה האוטומטית הזו. בכל הנוגע ליצירה של הבעיה [1], יש מקור גבוה יותר מהרגש – המחשבה. מחשבה היא אירוע קוונטי ראשוני, אני מדמיינת אותה כניצוץ חשמלי שנוצר מתוך המתח הרוחש והלוחש בשדה הואקום הגדול.
מצבו של הגוף הפיזיולוגי שלנו הוא השתקפות של המחשבות שלנו
כאשר אנחנו חושבים על פתרונות לבעיה פיזיולוגית כלשהי בגופנו, אנחנו בדרך כלל נחשוב על יצירת שגרה חדשה שמשלבת פעילות גופנית, שינוי תזונתי, הפחתת המתח והחרדה בחיינו וכד'. איכות המחשבות שלנו תקבל פחות תשומת לב. אבל מעבר לקיומן המוחשי כתופעות נפשיות חולפות, המחשבות שלנו יוצרות ומניעות תהליכים שיש להם השפעה עמוקה על הבריאות הנפשית והגופנית שלנו. החל מתצורת הרגשות שלנו ועד לאנטומיה שלנו, כוח המחשבה משפיע על כל אזור בגופנו ולמעשה – הגוף שלנו הוא ההשתקפות של מצבנו התודעתי אשר מבוסס על מחשבותינו.
החיבור בין הנפש לגוף
בלב ההבנה שלנו את השפעתן של המחשבות שוכן המושג "החיבור בין הנפש לגוף". הקשר המורכב בין המצב הנפשי לבין המצב הפיזי מהווה את הבסיס לתרגולים בריאותיים שונים ברחבי העולם. המחשבות שלנו פועלות כגשר אמצעי בין שני התחומים – הנפשי והפיזי – כיוון שהן אלו אשר מייצרות הן את המצב הפיזיולוגי והן את המצב הנפשי.
המחשבה, בין אם היא תוצאה של תבנית מחשבתית שקיבלנו בתורשה או מהסביבה, ובין אם היא מחשבה עצמאית וחופשיה (בערך 5% מהן), מפעילה הנחיות ליצירת תגובות ביוכימיות הרמוניות לה. רגש הוא תגובה ביוכימית אשר נוצרת בבלוטות ההורמונים שלנו. סרוטונין, למשל, הורמון אשר גורם לנו להרגיש שמחה, הוא מולקולה אשר מיוצרת בבלוטת האיצטרובל. אוקסיטוצין, הורמון אשר גורם לנו להרגיש אהבה, מופרש מבלוטת יותרת המוח. רגשות הם חומר שאפשר לבחון תחת המיקרוסקופ במעבדה.
לכל אנרגיה ביקום יש תדירות שבה היא מהדהדת, צליל עצמי שמתנגן לו. אנחנו יכולים למדוד רגשות באמצעים טכנולוגיים שנועדו לקלוט תדירויות ולגלות לנו אם האדם שמולנו כועס, שמח או עצוב. אך המחשבה הערפילית נותרת מסתורית יחסית, כיוון שאין לנו את הכלים לבחון אותה לעומק. עדיין לא הומצא הכלי (או כך אני מקווה) שיכול לקרוא מחשבות.
אז מצבנו הנפשי ומצבנו הפיזי נובע מתוך תגובות ביוכימיות הנוצרות בעקבות מחשבות הרמוניות תואמות. כל מחשבה מייצרת את הרגש ההרמוני לה, ואת המצב הבריאותי ההרמוני לה. לכן המחשבות עשויות לטפח או לפגוע בבריאותנו הכללית.
הבריאות הנפשית: הגשמת המחשבה
אם נביט על מדבר הפלא של הבריאות הנפשית, המחשבות שלנו הן האדריכל – הן יוצרות את הנוף הרגשי של בריאותנו.
דפוסי מחשבה שליליים כמו ספקנות עצמית או חשיבה קטסטרופית, למשל, יכולים לגרום לתחושות של חרדה, דיכאון, פחד, מתח עצבי כללי. דפוסי מחשבה חיוביים כמו הודיה על כל מה שיש, חמלה, התמקדות בפתרון תוך מודעות עצמית גבוהה, יכולים לספק עמידות רגשית – איזון רגשי ובריאות נפשית.
מה אומרים המחקרים?
מחקרים בתחום הפסיכולוגיה מספרים על השפעתם העמוקה של אמצעי טיפול קוגניטיביים, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT, CBC, NLP), ביצירת שינוי דפוסי מחשבה וכן בהקלת תסמינים של מגוון מחלות נפשיות שונות. על ידי שינוי של מחשבות שליליות ואימוץ של נקודות מבט חיוביות יותר, כולנו יכולים לנווט בצורה אפקטיבית את הרגשות שנוצרים בעולמנו הפנימי בעקבות מחשבותינו, וכך לקדם עמידות נפשית ושיפור ההתמודדות שלנו עם האתגרים המתמידים בחיינו.
הפיזיולוגיה של המחשבה
מעבר להשפעתן על הבריאות הנפשית, כוחן של המחשבות חולש גם על תחום הפיזיולוגיה, המסגרת של בריאותנו הפיזית. התחום המתפתח של פסיכונוירואימונולוגיה (Psychoneuroimmunology) מפרט את הקשרים המסובכים בין המחשבות, הרגשות ופעילות המערכת החיסונית. מחקרים מראים כי לחץ כרוני, המתעורר כתוצאה מדפוסי מחשבה שליליים, יכול להשהות את פעילות המערכת החיסונית, ובכך להניע אנשים להיות יותר חשופים למחלות ולסיכונים הקשורים בהן.
השפעתה של חשיבה חיובית על הבריאות הפיזית היא מאוד ברורה
מחקרים מראים כי אופטימיות ורגשות חיוביים מובילים למגוון רחב של יתרונות בריאותיים, כולל תפקוד חיסוני משופר, בריאות לב ואריכות חיים. על ידי פיתוח תפישת עצמי ועולם חיובית, ועידוד התמדה בפני קושי, כולנו יכולים לחזק את העמידות הפיזיולוגית שלנו, לחזק את כוח החיים הפנימי של גופנו ולקדם את יכולת ההתמודדות שלנו עם הקשיים בחיינו.
ניצול הכוח של המחשבה למען בריאות וריפוי
עם ההבנה העמוקה בהשפעתן של המחשבות שלנו על הבריאות הנפשית והפיזית, אנחנו מקבלים לידינו היכולת לנצל את הכוח החדש הזה, ולהפוך אותו לחיוני ביצירת בריאותנו הגופנית. תרגול של מודעות עצמית למחשבותינו, מדיטציה ותרגולי נשימה עמוקה, יכולים לשמש ככלים עוצמתיים המקלים הן על נפשנו והן על איכות בריאותנו הגופנית.
פיתוח המודעות האישית למחשבותינו יכול לעזור לנו לשנות תבניות חשיבה מקובעות ולהתחבר לפוטנציאל האמתי שלנו. לצאת למסע שישפיע על עמידותנו הבריאותית, ליצור "מצוינות" נפשית. הכוח לצור את בריאותנו, ואת אושרנו, נמצא במחשבותינו.
הערות:
[1] אם מדובר בבעיה שקיבלנו בתורשה, במקרה כזה, לפי אמונתי, המידע הגנטי מתבטא באמצעות תבניות רגש שקיבלנו בתורשה, וכן באמצעות תבניות מחשבה שקיבלנו בתורשה. הן מופעלות יחד ולחוד בהתאם לטריגר החיצוני.