מרטין היידגר, אחד ההוגים המשפיעים ביותר בפילוסופיה האקזיסטנציאליסטית, פיתח את המושג "היות-לקראת-מוות" (Sein-zum-Tode), אשר מתאר את הקיום האנושי כמודעות מתמדת לסופיותו. בניגוד לתפישות אחרות שראו במוות סיום חיצוני בלבד, היידגר טען כי המוות הוא חלק בלתי נפרד מהאופן שבו האדם חי את חייו – כלומר, הידיעה הבלתי נמנעת שהקיום יסתיים יום אחד משפיעה על כל בחירה שאנו עושים בהווה.
היידגר ראה את המוות לא רק כאירוע ביולוגי שעתיד להתרחש, אלא כאמת קיומית שאנו תמיד נושאים עמנו, בין אם אנו מודעים לה ובין אם לאו. רוב האנשים חיים בהכחשה של הידיעה הזו, מתוך ניסיון להימנע מהחרדה שהיא עלולה לעורר. הם מסתפקים בחיים "לא אותנטיים", שבהם הם הולכים עם הזרם, חיים לפי נורמות חברתיות, ועושים בחירות מבלי לשקול לעומק את משמעותן.
אך טראומה, באופייה הרדיקלי, קורעת את ההכחשה הזו לגזרים.
טראומה כעימות עם ה"היות-לקראת-מוות"
החוויה הטראומטית מזכירה לאדם באופן בלתי נמנע את פגיעותו הקיומית. לעיתים, זהו מפגש ישיר עם המוות – בתאונה, מחלה קשה, אובדן של אדם קרוב, או אלימות שהעמידה את חייו בסכנה. אך גם כאשר מדובר בטראומה שאינה מסכנת חיים באופן מיידי, היא עדיין מהווה עימות חזיתי עם העובדה שהמציאות אינה בטוחה או מובטחת. התחושה הזו עשויה להיות הרסנית, משום שהיא חושפת את האדם לעובדה שהוא חשוף לחלוטין לכוחות שמעבר לשליטתו. עד לרגע הטראומטי, רוב האנשים חיים מתוך תחושת שליטה מסוימת – הם מתכננים את עתידם, פועלים לפי מטרות ויעדים, ומאמינים (גם אם באופן לא מודע) שהחיים יימשכו כרגיל. אבל ברגע שהטראומה מכה, היא מבטלת את האשליה הזו. היא מבהירה כי העולם אינו מקום שניתן לשלוט בו לחלוטין, וכי חיינו נתונים תמיד בסכנה, גם אם איננו חושבים על כך ביומיום.
המשמעות הקיומית של "היות-לקראת-מוות"
אך היידגר לא ראה במודעות למוות מקור לייאוש בלבד. להפך, הוא ראה בה את המפתח לחיים אותנטיים יותר. עבורו, ההכרה בכך שחיינו סופיים היא הזדמנות להתעורר לחיים מלאים ומשמעותיים יותר.
במקום לברוח מהאמת הזו, האדם יכול לבחור לקבל אותה ולהפוך אותה לכוח מניע:
חיים אותנטיים – כאשר אדם מבין באמת שהזמן שלו מוגבל, הוא נאלץ לשאול את עצמו: כיצד אני רוצה לחיות? האם אני חי מתוך בחירה מודעת, או שאני פשוט "נסחף" בתוך מסלול שנקבע עבורי? היידגר טען כי רוב בני האדם חיים במצב של "הם" (das Man) – כלומר, הם מקבלים על עצמם את הערכים וההתנהגויות שהחברה מכתיבה להם, מבלי לערער עליהם. אך ברגע שהאדם מבין שהוא "הוויה-לקראת-מוות", הוא יכול לבחור לחיות על פי עקרונותיו שלו, במקום על פי מה שמצופה ממנו.
לקיחת אחריות על הקיום – כאשר אנו מבינים שהחיים אינם נמשכים לנצח, אנו מבינים גם שהזמן שלנו יקר. טראומה יכולה להיות רגע של חידוד התובנה הזו – הזדמנות לשאול את עצמנו האם אנו חיים בהתאם לרצונותינו האמיתיים, או שאנו מבזבזים את ימינו מתוך פחד, נוחות או קונפורמיזם.
שחרור מהפחד מהמוות – באופן פרדוקסלי, כאשר אנו מתחילים לקבל את עובדת מותנו, המוות הופך לפחות מאיים. היידגר הציע כי מי שחי באמת מתוך הכרה מלאה בסופיותו יוכל להתמודד עם המוות כשהוא יגיע, לא מתוך חרדה, אלא מתוך קבלה. במובן זה, טראומה יכולה להיות גם שער להתמודדות בוגרת יותר עם החרדה הקיומית.
כיצד טראומה יכולה להפוך להזדמנות לחיים אותנטיים?
לאור רעיונותיו של היידגר, ניתן לראות בטראומה לא רק מקור לכאב, אלא גם הזמנה לחשיבה מחודשת על החיים. כאשר המציאות נחשפת במלוא פגיעותה, האדם מקבל הזדמנות נדירה לשאול את עצמו שאלות מהותיות:
- מה באמת חשוב לי?
- האם אני חי בהתאם למהות האמיתית שלי, או שאני רק ממלא תפקידים חברתיים?
- מה אני רוצה לשנות בחיי, כעת כשהבנתי שהם אינם מובנים מאליהם?
היידגר לא הציע שנחיה כל הזמן באימה מפני המוות, אלא שנהיה מודעים אליו מספיק כדי שלא נחיה חיים מלאכותיים.
טראומה עשויה להיות זרז לטרנספורמציה. להפסקת חיים ריקים ומלאכותיים, ולבחירה מודעת בדרך שתואמת את מהותנו האמיתית.
טראומה כגילוי האמת הקיומית
העולם אינו בטוח, חיינו אינם מובטחים, ואנו חשופים לפגיעות תמידית – כל אלו אמיתות שטראומה מציבה מול עינינו בצורה שאינה ניתנת להכחשה. אך במקום לראות בכך רק אובדן, ניתן לראות זאת גם כהתעוררות.
היידגר לימד אותנו שההכרה בסופיותנו אינה קללה. היא מתנה שמאפשרת לנו לחיות מתוך כנות, משמעות וחירות אמיתית. כאשר אדם עובר טראומה, הוא יכול להישאר כלוא בפחד, או שהוא יכול לבחור לראות בכך קריאה לקיום אותנטי יותר. ההכרה בכך שהחיים אינם מובטחים אינה סיבה לפחד, היא הסיבה לחיות אותם במלואם.