פרידה היא אחת החוויות הרגשיות הקשות ביותר שאנשים יכולים לחוות. היא יכולה לגרום לכאב נפשי עמוק ולתחושות של אובדן, כעס, ובדידות. אחת הדרכים היעילות להתמודד עם פרידה היא באמצעות טכניקות NLP (Neuro-Linguistic Programming), ובמיוחד באמצעות טכניקת "מסגור מחדש" (Reframing). במאמר זה נבחן כיצד מסגור מחדש יכול לסייע בהתמודדות עם פרידה, נתאר את עקרונות הטכניקה, ונביא דוגמאות מעשיות לשימוש בה.
מהי טכניקת "מסגור מחדש" ב-NLP?
טכניקת המסגור מחדש (Reframing) ב-NLP נועדה לשנות את הפרשנות ואת המשמעות של חוויות ואירועים שחווינו בחיינו. מטרת הטכניקה היא לשנות את ההקשר או הפרשנות של מצב מסוים, כך שהוא ייתפש באופן חיובי או נייטרלי יותר מאשר תפשנו אותו עד כה. על ידי שינוי הפרספקטיבה, ניתן להפחית את התחושות השליליות שאנו מרגישים כלפי הסיטואציה ולהגביר את התחושות החיוביות.
עקרונות המסגור מחדש
1. שינוי הקשר (Context Reframing): שינוי המשמעות של אירוע או של חוויה על ידי שינוי ההקשר שבו הם נתפשים.
2. שינוי תוכן (Content Reframing): שינוי המשמעות של אירוע או חוויה על ידי שינוי האופן שבו הם מתוארים או נראים.
איך טכניקת מסגור מחדש יכולה לסייע בהתמודדות עם פרידה?
שינוי ההקשר
כאשר אנו חווים פרידה, אנו נוטים לראות את המצב שלנו ככישלון או אובדן שקשה לנו להתמודד אתו. באמצעות שינוי ההקשר, נוכל לשנות את הדרך בה אנו רואים את הפרידה. נעשה שימוש ב"Fake it until you make it", ונשנה את האופן בו אנו משוחחים עם עצמנו בנוגע לפרידה.
למשל, נוכל לומר לעצמנו:
1. זו הזדמנות לצמיחה אישית
במקום לראות את הפרידה ככישלון, נוכל לראות בה הזדמנות לצמיחה ולהתפתחות כאדם. יש אמת בקלישאה "כל סוף הוא גם התחלה חדשה", והפרידה מאפשרת לנו ללמוד על עצמנו, לשפר את יכולותינו במסגרת מערכות יחסים ולהתמקד במטרות האישיות שלנו.
2. זו הזדמנות למציאת מערכת יחסים טובה יותר
פרידה יכולה להיות הזדמנות ללמוד מהטעויות שלנו על מנת שנוכל לבנות מערכת יחסים בריאה וטובה יותר בעתיד. מערכת יחסים שבה צד אחד לא מרוצה ולא באמת מעוניין להמשיך בה, היא לא מערכת יחסים טובה עבורנו, או עבורו. על מנת שנוכל להרגיש טוב בתוך מערכת יחסים, עלינו לחוות הדדיות. ניתן לראות את הפרידה כהזדמנות ללמוד:
- מה לא עבד במערכת היחסים הקודמת? מדוע זה לא עבד?
- האם הרגשתי אהוב/ה? האם הענקתי אהבה?
- אילו תכונות בי הצד השני לא קיבל? האם אני אוהב/ת בעצמי את התכונות האלו?
- אילו תכונות בצד השני לא קיבלתי אני? בהנחה שהצד השני לא ישתנה, האם אוכל לחיות עם תכונות אלו בשלווה, ללא שיפוטיות או ביקורת?
- כדי לחוות מערכת יחסים מיטיבה עם בן זוג, עלינו ללמוד להיות פתוחים וכנים עם רגשותינו וכוונותינו. האם אנחנו יכולים לעשות זאת מול בן או בת הזוג מהם נפרדנו?
אנחנו בוחרים בבני ובנות זוג שמהדהדים לנו את מה שאנחנו חושבים על עצמנו
עבודה עצמית היא חשובה לטיפוח הערך העצמי שלנו, שהוא המוביל אותנו בכל הנוגע לבחירת בני זוג מתאימים. כאשר הערך העצמי שלנו נמוך, אנו נבחר בבני זוג שימשיכו לשחזר עבורנו את הערך העצמי הנמוך באמצעות הטחת ביקורת, שיפוטיות והאשמה, חוסר קבלה והכלה. כאשר אנו מבינים שמגיעה לנו אהבה מיטיבה, אנחנו מתחיחים להתרחק מאנשים שמעניקים לנו את ההפך, ובוחרים בבני זוג מיטיבים.
שינוי תוכן
שינוי תוכן מאפשר לנו לשנות את האופן בו אנו מתארים את הפרידה. אופן תיאור הפרידה משפיע על התחושות שלנו:
1. שינוי הנרטיב הפנימי
במקום לומר "אני לבד ואני סובל/ת", נוכל לומר "לו רק אשים לב, אראה שאני מקבל/ת מתנה – הזדמנות אמתית לגלות את עצמי ולהתמקד במה שחשוב לי". שינוי השפה הפנימית משנה את התחושות ואת הרגשות שלנו כלפי הסיטואציה, כלפי אחרים וכלפי עצמנו.
2. התמקדות בחיובי
במקום להתמקד באובדן ובכאב שלנו, נוכל להתמקד בזיכרונות הטובים שנשארו אתנו ממערכת היחסים ובדברים שלמדנו ממנה על עצמנו ועל העולם. עשו רשימה של כל הדברים החיוביים שלמדתם מהקשר והכירו עליהם תודה.
דוגמאות מעשיות לשימוש במסגור מחדש
דוגמה 1: פרידה ככישלון
נרטיב שלילי: "הקשר הזה היה כישלון, לא הצלחתי לשמור עליו."
מסגור מחדש: "הקשר הזה לימד אותי הרבה על עצמי ועל מה שאני צריך/ה בקשר. כעת אני מוכן/ה לבנות מערכות יחסים טובות יותר."
דוגמה 2: תחושת אובדן
נרטיב שלילי: "אני מרגיש/ה אבוד בלי האדם הזה בחיי."
מסגור מחדש: "הזמן הזה שקיבלתי לבדי מאפשר לי להתמקד בעצמי ובמה שאני רוצה להשיג בחיי. זהו זמן לצמיחה אישית."
דוגמה 3: בדידות
נרטיב שלילי: "אני מרגיש/ה כל כך לבד."
מסגור מחדש: "הזמן הזה שקיבלתי במתנה מאפשר לי להיות לבד כדי להתחבר לעצמי, ליהנות מהזמן עם חברים ומשפחה, ולבנות קשרים חדשים."
שלבים לביצוע מסגור מחדש
- זיהוי המחשבות והרגשות השליליים: מתחילים בזיהוי המחשבות והרגשות השליליים הקשורים לפרידה. מה אני חושב/ת? מה אני מרגיש/ה?
- שינוי ההקשר או התוכן: בחינת האפשרות לשנות את ההקשר או התוכן של המחשבות הללו.
- בחירת נרטיב חדש: יצירת נרטיב חדש שמדגיש את ההיבטים החיוביים או הנייטרליים של המצב. מה אני יכול/ה לחשוב במקום המחשבות הללו, שיגרום לי להרגיש קצת יותר טוב ברגע זה? מה אני יכול/ה לומר לעצמי?
- חיזוק הנרטיב החדש: חזרה על הנרטיב החדש והתחברות אליו באמצעות דמיון מודרך או כתיבה. אכתוב שוב ושוב את הסיפור החדש, כדי למקד את תשומת הלב שלי במקום מיטיב.
תמיכה מקצועית ושימוש ב-NLP
מסגור מחדש הוא כלי חזק ויעיל, אך לעיתים קשה לבצע אותו לבד. מומלץ לשקול לפנות למטפל NLP מוסמך או למאמן אישי שיכול לסייע בתהליך. מטפל או מאמן יכולים להעניק תמיכה מקצועית ולהנחות בתהליך המסגור מחדש בצורה יעילה.
מסגור מחדש הוא כלי יעיל מאוד להתמודדות עם פרידה. על ידי שינוי הפרספקטיבה ושינוי הנרטיב הפנימי, ניתן להפחית את התחושות השליליות ולהגביר את התחושות החיוביות. התהליך כולל זיהוי המחשבות השליליות, שינוי ההקשר או התוכן, בחירת נרטיב חדש וחיזוקו. שימוש בטכניקה זו יכול לסייע בהתמודדות עם פרידה ולתרום לצמיחה אישית ורווחה נפשית.